Schilderen in de kou – Onze tip
Na een prachtige zomer, duiken we nu dan toch echt de herfst in. De laatste buitenklussen worden uitgevoerd voordat de winter het stokje van de herfst overneemt. Andere omstandigheden vragen om een andere aanpak of misschien zelfs wel een ander product. In ons laboratorium testen wij producten bij verschillende temperaturen. Schilderen in de kou is toch echt anders, vraag maar aan onze jongens die de applicatietesten in een koelcel hebben uitgevoerd. Maar zelf heeft u waarschijnlijk ook wat koude, stijve vingers opgelopen tijdens het werk in de koudere periodes van het jaar. Het koude weer heeft invloed op de temperatuur van verf uit een koude opslagcontainer en zeker ook op de applicatiesnelheid. De verf wordt dikker en daardoor moeilijker te verwerken. Daarmee groeit de kans op zakkers, schroei en matslaan. Welke mogelijkheden hebt u als schilder om de nadelen die de winter met zich meebrengt om te buigen naar een voordeel? We noemen er drie, gebaseerd op ons verfonderzoek en de bijbehorende buitenexpositie.
1. Verdunning
Er zijn veel meningen over het verdunnen van verf. Onze mening is dat afdunnen met de goede aromaatvrije verdunning geen probleem hoeft te zijn mits men (aantoonbaar) de voorgeschreven natte laagdikte blijft halen. Wanneer terpentine wordt gebruikt dan is er een risico op sterke afdunning en dus een grote daling in viscositeit waardoor de verf wegschiet in de ondergrond maar ook de laagdikte niet meer gehaald kan worden. Gedurende de eerste maanden kan zelfs de verffilm nog versneld mat worden. Afdunnen kan dus, met mate en met aromaatvrije verdunning.
2. Kwasten
Een andere oplossing is wellicht om eens een andere kwast te proberen. Er zijn nu grote verschillen te bespeuren tussen de verschillende buskwasten. Besnijden, opzetten, doordwarsen en opslechten. Wij hebben vastgesteld dat moderne kwasten met een kunststofvezel veel beter scoren door een snelle applicatie met beter einderesultaat.
3. Winteradditief
De grootste verbetering ontstaat echter door een winter- of drogingsadditief. De viscositeit daalt, soms flink, de opentijd wordt bij lage temperaturen niet korter en de droogtijd en doorharding verbeteren. Maar wellicht het beste argument om een drogingsadditief toe te voegen is de verbeterde buitenduurzaamheid. Bijna alle additieven geven een hogere glans na drie jaar buitenexpositie ten opzichte van dezelfde verf zonder drogingsadditief. Ook de topmerken met hun topproducten geven zonder uitzondering een verbetering aan in glansbehoud bij toepassing van een drogingsadditief.
Dus…volgens ons genoeg mogelijkheden om, al schilderend, de winter door te komen.